Tuntematon sotilas 2010

Somerniemen musiikkiteatterin kesän 2010 näytelmä, Väinö Linnan Tuntematon sotilas, on suomalaisen kirjallisuuden merkkiteos. Se kertoo toisesta maailmansodasta ja suomalaisen konekiväärikomppanian vaiheista läpi Suomen ja Neuvostoliiton käymän jatkosodan.

Tuntemattoman miehet joutuvat käymään läpi kaikki sodan vaiheet. Hyökkäyssodan uho ja isänmaallisuus vaihtuu asemasodan tylsistyttävään odottamiseen ja lopulta rankkaan perääntymistaistoon. Miehet muuttuvat matkan aikana, monia kaatuu ja uusia tulee tilalle. Vain harva heistä näkee sodan lopun.

Väinö Linna kuvaa sodan koko kirjon yksittäisten sotilaiden kautta. Näistä hahmoista on tullut suomalaisille tuttuja ja rakkaita henkilöitä, joiden vuorosanoja siteerataan vielä nykyäänkin.

Somerniemen musiikkiteatteri käytti Ryhmäteatterin taiteellisen johtajan Mika Myllyahon dramatisointia, jonka Somerniemelle muokkasivat Jyrki Kanerva ja Sari Ojala. Ohjauksesta vastasi Jyrki Kanerva.

Somerniemellä Tuntemattomaan sotilaaseen yhdistetiin kauniit sota-ajan laulut, joita siihen aikaan laulettiin niin sotivissa joukoissa kuin kotirintamallakin. Kapellimestarina toimi Risto Pelli. Hän myös sovitti näytelmän musiikin sekä harjotutti laulut.

Somerniemen Tuntemattoman sotilaan lavastuksena käytettiin Suomenlinnan version pohjaratkaisua Mika Myllyahon luvalla. Rakentamisesta ja suunnittelusta vastasivat Sampsa Jaakkola, Juha Paju ja Jyrki Kanerva. Kampaukset/maskeeraukset hoiti Katriina Suonpää. Äänitekniikasta ja -tehosteista huolehti Juha Vähä-Heikkilä ja Tuomas Vainio, sekä yönäytösten valaistustekniikasta Antti Nieminen. Pyrotekniikasta vastasi Liekkitiimi/Jarno Vepsä.

Näytelmällämme kunnioitimme suomalaisia sotaveteraaneja ja lottia, jotka taistelemalla varmistivat Suomen itsenäisyyden säilymisen.

Tuntematon sotilas esitettiin kesällä 2010 yli 4000 katsojalle. Kiitos  kaikille teille, jotka annoitte osanne näytelmän onnistumiselle!

Otteita kriitikoilta

Jouko Grönholm, Turun sanomat 4.7.2010:

”Somerniemen musiikkiteatterin perjantaina ensi-ilta osoitti kuitenkin vakuuttavasti, että vanhakantaisemminkin lähestytty Tuntematon sotilas syttyy yhä elämään sykähdyttävästi – kunhan se tehdään sillä voimalla ja väkevyydellä kuin Somerniemellä nyt tapahtuu. […]
Liikuttumatta tuskin yksikään katsoja Somerniemen musiikkiteatterin esitysestä poistuu.
Aika velikultia.”

(Lue koko arvio TS:n sivuilla tai lataa pdf).

Arto Aulavuo, Salon Seudun Sanomat 4.7.2010:

”Oma lukunsa Somerniemellä on laulupuoli. Tarjolla on harrastajaesitykseksi monipuolista ja teknisesti taidokasta kuorolaulantaa. […]Korostamalla musiikin lisäksi naisten ja tyttöjen osuutta (lotat kertojina, naiskuoro viihdytysjoukoissa) kansallisen yhtenäisyyden luomisessa yli luokka- ja puoluerajojen, Metsolan pihalla löydetään esitykseen jotain sellaista, mitä monet suuret teatterit ovat turhaan hakeneet.”

Markus Virtanen, Somero-lehti 17.8.2010
”Miesten antaumuksellisuus ja motivaatio välittyvät katsomon puolelle ja se on esityksen suurimpia voimavaroja. Näyttelijät tuntuvat sanovan: on merkityksellistä saada näytellä tätä roolia. Tästä tunteesta kannattaa pitää aina kiinni, oli näytelmä sitten kesäinen puskafarssi tai kansakunnan klassikko.”