Tuntematon sotilas 2011

Somerniemen musiikkiteatterin kesän 2011 näytelmä on toiveuusintana esitettävä Väinö Linnan rakastettu klassikko Tuntematon sotilas.

Näytelmän dramatisointi pohjautuu Mika Myllyahon käsikirjoitukseen, jonka somerniemeläiseksi musiikkiversioksi ovat muokanneet Sari Ojala ja Jyrki Kanerva.

Näytelmän laulut ovat valinneet Sari Ojala ja Emmi Ali-Yrkkö. Orkesterissa soittavat Marica Hakkarainen (huilu), Hermanni Morander (harmonikka),Kosti Rämö (viulu), Henrik Illikainen/Jyrki Lehtiö (basso), Daniel Saarimäki(rummut) ja Katriina Jaatinen (koskettimet). Katriina Jaatinen toimii myös orkesterin kapellimestarina.

Somerniemen Tuntemattoman sotilaan lavastuksena käytettiin Suomenlinnan version pohjaratkaisua Mika Myllyahon luvalla. Rakentamisesta ja suunnittelusta vastasi Sampsa Jaakkola.

Äänitekniikasta ja -tehosteista huolehtii Suomen Esityspalvely ky:n Juha Vähä-Heikkilä ja Tuomas Vainio, sekä yönäytösten valaistustekniikasta AnttiNieminen. Pyrotekniikasta vastaa Liekkitiimi/Jarno Vepsä. Näytelmän ohjauksesta vastaavat yhteistyössä Jyrki Kanerva ja Sari Ojala.

Rooleissa:

Koskela: Jorma Lastunen
Sarastie: Kari Raiskio
Lammio: Sami Myllyoja
Kariluoto: Karri Koistinen

Rokka. Petri Känkänen
Määttä: Nikolai Saikkonen
Rahikainen: Teemu Tekkala
Hietanen: Juha Heikkilä
Lehto: Ville Karvonen
Riitaoja: Reijo Kuisma
Mäkilä: Pentti Manner
Salo: Nestori Kyyrä
Vanhala: Pietari Kyyrä

Lahtinen: Jukka Sipponen
Susi/Kaarna: Terho Vikman
Honkajoki/venäläinen sotilas Pasi Saaresoja
Hauhia/Asumaniemi: Joel Kalin
Kertojalotat: Anja Kaase, Niina Alitalo ja Sari Ojala
Kanttiinolotat: Irja Mäkinen ja Kirsi Lehtonen
Varustelotta: Susanna Havulahti
Hauhian äiti: Marja Salminen
Koskelan morsian: Emmi Ali-Yrkkö
Metrotytöt: Eveliina Lastunen, Katariina Lastunen ja Silja Salminen
Naiskuoro: Anja Kaase, Emmi Ali-Yrkkö, Eveliina Lastunen, Katariina Lastunen, Kirsi Lehtonen, Marja Salminen, Niina Alitalo, Päivi Aitamurto, Sari Ojala, Silja Salminen ja Susanna Havulahti
Lapset: Alma Ali-Yrkkö, Emilia Ylösmäki, Ronja Siikjärvi ja Saga Salminen

Otteita kriitikoilta

Pauliina Kallio, Salonjokilaakso 7.7.2011:
”Esityksessä on käsittämättömän kaunista ja koskettavaa musiikkia, silmänurkka kostuu moneenkin otteeseen yhdellä sun toisella, ja hienoja oivalluksia teoksessa on myös ohjauksen suhteen. […] Jokainen suoritus Somerniemellä on vähintäänkin hyvä, ihan helppo ei ole yhdenkään kesäteatterin ylittää tätä esitystä. Somerniemen Tuntematon sotilas on upea”
Lue koko arvio Salonjokilaakson verkkolehdestä, sivulta 7