Talkootanssit 2007

Talkootanssit laulunäytelmän on kirjoittanut Erkki Kivijärvi, joka syntyi Oulussa vuonna 1882 ja kuoli 20.1.1942 Helsingissä. Kivijärven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 125 vuotta. Näytelmä on alun perin omistettuAino Acktélle ja sen ensiesitys on ollut oopperajuhla näytäntönä Savonlinnassa vuonna 1930.

Näytelmän kansanlaulu tyyppiset, toinen toistaan kauniimmat ja romanttisemmat kappaleet on säveltänyt Ilmari Hannikainen. Tunnetuimpia näistä ovat tunnelmalliset ja maalisromantiikkaa hehkuvat Pentin serenadi sekä Juhla ja juhannusilta.

Talkootanssien miljöönä on Isomäen varakas talo, jossa vietetään talkoojuhlia. Talon ottotytär Marjatta (Sari Ojala) ja maailmalta palaava insinööripoika Pentti (Jorma Lastunen) rakastavat toisiaan, mutta talon topakka ja ylpeä emäntä (Anja Kaase) haluaa naittaa poikansa pappilan Kirstille (Marja Salminen). Taloon saapuu kuitenkin jokavuotiseen tapaansa kulkukauppias Imppa (Pentti Manner) ja hän kantaa mukanaan suurta salaisuutta, joka tulee muuttamaan kaiken. Nuorten rakastavaisten lemmensoppaa hämmentävät myös talon rempseä emäntäpiika Miina (Terhi Lavonen), kylän ennustajaeukko Lotta-Leena (Arja Tammi), sekä talon tytär Helvi (Niina Alitalo), joka samalla lämmittelee omaa suhdettaan huolettomaan tukkilaiseen nimeltä Heikura (Juha Heikkilä).Mukana pyörii myös nimismies (Asmo Saarinen), pappilan väki, talkooväkeä sekä isäntä ( Terho Vikman), joka epätoivoisesti yrittää valita kantansa poikansa tahdon ja vaativan vaimonsa väliltä.

Monta mutkikasta tapahtumaa on edessä ennen kuin päästään romanttiseen loppuhuipennukseen!

Eeva-Kaarina Vilkkeen Somerniemen musiikkiteatterille ohjaama Talkootanssit saa ensi-iltansa juhannuksen jälkeen perjantaina 29.6. Somerniemen kesätorin kupeessa, Metsolan takapihalla. Talkootanssit esitetään kesällä 2007 yhteensä kahdeksan kertaa.